Wat is Buteyko-ademhalingstechniek en waarom


De Buteyko-ademhalingstechniek dankt zijn naam aan Konstantin Buteyko (1923-2003). Deze Russische longarts heeft veel medisch onderzoek gedaan naar het verband tussen ademhaling en gezondheid. Het was hem opgevallen dat zieke mensen vaak zwaar ademen en vroeg zich af of het ook omgekeerd kon zijn; of diepe ademhaling mensen ziek maakt. Dat bleek inderdaad het geval. Een verkeerde ademhaling tast je gezondheid aan. Hij heeft vervolgens een methode ontwikkeld waarmee de ademhaling hersteld kan worden. Veel ziektes kan je er nu mee genezen.


Als je voortdurend iets te diep en te snel ademt, heb je dat meestal niet in de gaten. Afhankelijk van je aanleg is de kans echter groot dat je lichamelijke klachten krijgt zoals allergie, hoesten, migraine, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, depressie, spierkrampen, slaapstoornissen enz.
Zie voor de volledige lijst: www.buteyko-instituut.nl/Welke-symptomen-horen-bij-een-verkeerde-ademhaling.html.
Buteyko is daarom vaak de juiste therapie voor mensen met dit soort klachten.


Aanleiding en oorzaak
De aanleiding om verkeerd te gaan ademen is bijvoorbeeld (een periode van) chronische stress of fanatiek sporten. Maar vooral ook veel mensen met een chronische longziekte, zoals asthma en COPD, krijgen er onbewust mee te maken. Dat komt omdat het ademhalingscentrum in je hersenen door te diep en te snel ademen ontregeld kan raken. De drang om te ademen wordt dan blijvend vergroot. Dit noem je chronische hyperventilatie.


Met de Buteyko-ademhalingstechniek ‘hertrain’ je in feite het ademhalingscentrum. De drang om te ademen vermindert. Je ademhaling komt zo weer in balans met je lichamelijke behoefte en dat verbetert je gezondheid. Mensen met een chronische longziekte worden minder snel benauwd, waardoor vaak minder medicijnen nodig zijn. Voor veel mensen is het toepassen van de Buteyko-oefeningen dan ook een keerpunt in hun leven.


Maar, let op: Lang niet iedereen met klachten komt in aanmerking voor Buteyko. Test daarvoor eerst je ademhaling met de Controle Pauze (CP). Die meet je, eventueel met de Online stopwatch, als volgt:

1. Ga zitten en adem rustig door je neus.
2. Na een gewone, rustige uitademing stop je met ademen.
3. Knijp daarbij de neus dicht.
4. Bij de eerste serieuze aandrang tot ademen laat je de neus los en ga je weer ademen (hou je mond dicht!).
5. De tijd dat je comfortabel de adem kon stoppen noemen we de Controle Pauze (CP).


Wat betekent de Controle Pauze (CP)?

CP Interpretatie
Beneden
15 sec
Je ademt te zwaar en te diep. Dit kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken.
Ik raad je sterk aan te zorgen dat de ademhaling weer rustig wordt.
Ongeveer
25 sec
Je ademt behoorlijk veel. Ongeveer twee keer zo veel als de norm. Dit kan vele ziektes en vage klachten veroorzaken. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gestrest of vermoeid bent, of dat je snel ziek wordt omdat je immuunsysteem matig functioneert.
Ongeveer
35 sec
Je ademt wel iets te veel, maar veel last zal je er niet van hebben.
Het gevaar bestaat echter dat in een stresperiode je ademhaling wél te zwaar wordt.
Ongeveer
45 sec
Je ademhaling is uitstekend.

Schrik niet van een lage CP.
Veel mensen komen een cursus binnen met een CP van beneden de 10 seconden.
Met behulp van de Buteyko-oefeningen gaat de CP stap voor stap omhoog.
Vaak zit iemand na twee weken oefenen al boven de 20 seconden.


Veiligheid
Evenals bij Yoga-oefeningen is de Buteyko-ademhalingstechniek gebaseerd op een ontspannen ademen. Er wordt dus niets geforceerd. De technieken die je leert zijn dan ook volkomen veilig mits je het programma volgt. Buteyko is niet aan leeftijd gebonden en kan door iedereen worden beoefend.


Opgeleid door Buteyko Academie Wetenschappelijke verantwoording
Er is goed en degelijk medisch onderzoek naar de Buteyko-ademhalingstechniek gedaan. Tot nu toe echter alleen nog in het buitenland. Wel heeft F.E. Langendam van de Wetenschaps-winkel Geneeskunde en Volksgezondheid van de Rijksuniversiteit Groningen, in 2003 een literatuuronderzoek verricht. Download onderzoek (pdf). In dit onderzoek wordt onder andere geconcludeerd: "Er bestaat een goede mogelijkheid dat de Buteyko ademhalingstechniek een bijdrage kan leveren aan de bestaande therapeutische behandeling van astma". Voor overige technische informatie verwijs ik graag naar www.buteyko-instituut.nl


In de pers
In de Volkskrant verscheen op 22 november 2017 het artikel Nieuwe hoop voor mensen met astma (pdf)


De cursus
Ik geef cursussen Buteyko-ademhalingstechniek met groepen van maximaal 2 personen of individueel. Voorafgaand aan de cursus krijg je een uitgebreid intake-formulier. Een groepscursus bestaat vervolgens uit vijf sessies binnen een periode van 14 dagen. De sessies duren ongeveer 1.5 uur. Ik zie het als mijn taak je tijdens en na de cursus zo goed mogelijk te begeleiden naar een betere gezondheid. Gedurende de eerste vier weken zal ik je daarom regelmatig bellen omdat er ongetwijfeld vragen zullen zijn. Zeker in het begin. Heb je vragen, aarzel dan niet, maar bel me. Het cursus-aanbod vermeld ik in de plaatselijke kranten, maar voor informatie hierover kan je mij ook bellen of mailen, zie de contact-pagina


Met name voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar geef ik individuele cursussen. Dat doe ik bij voorkeur 's middags en in overleg. Begeleiding van een ouder is gewenst.Reviews

"Mijn dochter Femke van 11 jaar was om de haverklap ziek en bijna altijd moe. Een wereld van verschil met hoe ze nu is na de Buteykotherapie: een en al energie én inmiddels helemaal van haar pufjes af. Wel is het zo dat ik consequent samen met haar de oefeningen heb gedaan als steun in de rug. Dit had ze wel nodig om het vol te houden."
Petra Broekhuisen

"Ik adem nu anders waardoor ik geen last meer heb van mijn astma. Ik vond de oefeningen supersaai, maar ben wel blij dat ik ze gedaan heb."
Femke

"In de cursus veel informatie gekregen over hoe je ademhaling werkt en de oefening aangeleerd gekregen. De eerste tijd vergt het wel echt je aandacht om de oefening goed en een aantal keren per dag uit te voeren, maar als je deze goed onder de knie hebt kun je deze wat makkelijker 'tussendoor' doen. Na de oefening een zeer relaxt gevoel. Minder last van koude handen/voeten, en na verloop van tijd heb ik nu nog de halve dosering van mijn bloeddrukpillen en voel ik mij over het algemeen lang niet meer zo opgejaagd als voorheen. Ik doe de oefening zelf niet vaak meer maar ben mij veel bewuster geworden van mijn ademen en zodra ik in de gaten heb dat ik het niet goed meer doe, probeer ik deze weer terug te brengen naar ondiep inademen."
M. S.

"Na het volgen van de Buteykocursus voel ik mij minder vermoeid, ik heb meer energie, een rustiger ademhaling en minder last van kortademigheid. Verder geen voedselallergie meer en voor mij misschien wel het allerbelangrijkste: geen last meer van slapeloosheid. Kortom een algeheel welbevinden."
Greet van der Wal

"Het prettige aan Frouwines werkwijze is dat haar benadering holistisch is: er is niet alleen aandacht voor de techniek van de ademhaling maar er wordt ook ruimte gemaakt voor je levensverhaal als dat gewenst is. Het opsporen en bespreken van de mogelijke psychische belemmeringen voor een gezonde ademhalingstechniek heb ik als een waardevolle aanvulling ervaren. De ontspannen en veilige sfeer waarin de lessen worden gegeven en Frouwines belangstellende houding maken openheid niet alleen mogelijk maar haast vanzelfsprekend."
Inge
Tarieven
Inclusief werkmap plus stopwatch, het boek ‘leven zonder astma dankzij de Buteyko Methode’ en zeezout.
Groepscursus € 350 incl. btw
Individuele training € 450 incl. btw
Inclusief koffie en thee. Er zijn geen bijkomende kosten.Tijd, plaats en contact/aanmelden voor Buteyko
Als je geïnteresseerd bent in een individuele Buteykocursus, dan kun je mij altijd bellen of mailen, zie de contact-pagina.
De cursussen geef ik aan huis.


Winsum
Lombok 43
9951 SC Winsum
Kaart en route

Tijd
In overleg

Aanmelden bij Frouwine Kielman
contact-pagina